Skijatos

/Skijatos
Skijatos 2018-12-17T12:30:28+00:00

Skijatos je najzapadnije ostrvo severnih Sporada. Opština Sporada obuhvata i ostrva Cougria i Cougriaki, kao i ostrvca Megaros, Akros, Troulonisi i Aspronisi. Glavni grad je Skiatos koji se nalazi u istočnom delu ostrva. Pored njega na ostrvu postoje još i naselja Ksanemos, Kalivia, Troulos i Koukounaries. Skijatos je od luke Volos udaljen 85 km, a od grada Larise 148 km. 

Skijatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skijatos ima čak 65 plaža. Sa Skijatosa se vidi ostrva Skopelos i Euboea, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim i mirisnim borovim šumama.

U daljoj istoriji Skijatos je poznat po tome što se jednom prilikom Kserksova mornarica nasukala na njegove obale zbog jake oluje nešto pre čuvene bitke 300 Spartanaca na Termopilu. Skijatos je bio član Delske Lige sve do gubitka svoje nezavisnosti. Godine 200.pne. grad Skijatos je uništio Filip V Makedonski.

U XIX veku Skijatos je postao važan centar brodogradnje zahvaljujući velikim zalihama sirovina u bujnim borovim šumama. Međutim, radi prevencije potpunog nestanka šuma, brodogradnja je obustavljena. Sada na Skijatosu postoji jedino mala fabrika tradicionalnih grčkih kajaka.