Italija 2020

/Italija 2020
Italija 2020 2019-11-16T10:15:23+00:00

Smeštena je na jugu Evrope u samom srcu Mediterana. Obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru: Sardiniju, Elbu i Siciliju. Graniči se sa Slovenijom, Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, a unutar nje sa San Marinom i Vatikanom. Prostire se na površini od 301.338 km² .

Republika Italija je unitarna parlamentarna republika.
Nastala ujedinjenjem italijanskih gradova-država, a nezavisnost je priznata 17. marta 1861. god. Italija se deli na 20 pokrajina, a one se dele na 95 oblasti.
Sa svojih 60 miliona stanovnika spada u 4-tu najmnogoljudniju zemlju članicu EU, od toga je u najvecem i glavnom gradu Rimu smešteno 2 617 175 stanovnika.

Službeni jezik je italijanski.
Valuta: Euro € (EUR)
Vremenska zona: Srednjoevropsko vreme UTC+1, a leti srednjoevropsko letnje vreme UTC+2.
Klima Italije je raznolika, od Alpa gde je oštra planinska klima, preko viših regiona Apenina gde je umereno-kontinentalna, do primorskog dela gde je prava sredozemna klima.
Italija je zemlja različitosti i da biste je doživeli na pravi način morate je obići od samog severa i planinskih predela na Alpima, pa do najjužnijeg temperamentnog živopisnog juga Sicilije. Podeljena u 20. regija nudi vam mnoštvo raznolikosti kulture, gastronomije, mode, navika života i karaktera samih stanovnika i šarma regije iz koje su. U Italiji uživate svim čulima i nudi vam sve.
Za ljubitelje zimskih sportova tu su Alpi i Apenini, najviši vrh Mont Blanc 4810 m, skijanje i uživanje na planinskom Suncu, ali i sirevi, pršute gastronomska zadovoljstva.
Za one koji vole obilaske tu su ogromni spomenici kulture i bogate istorijske prošlosti cele države od Rima (Romula i Rema, Koloseuma, fontane Di Trevi, Vatikana), preko Firence, Venecije (Grande kanal, Trg Sv. Marka), Pize (krivog tornja), Bolonje, Milana (katedrale Duomo), Verone (Romea i Julije)… zaista svaki grad Italije krije svoju tajnu koju trebate videti i istražiti.
U medjuvremenu popijte espreso, kapućino, pojedite pravi domaći „Đelato“ (sladoled)… uživajte u tiramisuu, kolačićima. Nahranite se u hodu parčetom pice Margarite (tipično Napuljske) ili nekom pastom sa Basilico prelivom ili rižotom Milaneze… osetite se kao italijani uživajte u njihovim specijalitetima, ljudima, stanite malo pogledajte život i opustite se.