Dubai UAE

/Dubai UAE
Dubai UAE 2018-12-17T11:27:05+00:00

Dubai je najveći od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. Glavni grad ovog emirata se, takođe, zove Dubai i u njemu živi oko 1,3 miliona stanovnika. Ovo je najprogresivniji emirat u UAE i poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

U prošlosti je ovaj grad, kao i veći deo ovog dela sveta, živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, situacija se menja pronalaskom nafte, jer se novac dobijan od „crnog zlata“ kanalisao u izgradnju Dubaija.

Dubai se prvi put pominje 1095. godine, a njegovo najstarije naselje datira iz 1799, a tada je izgrađena i tvrđava al Fahidi (najstarija postojeća zgrada u Dubaiju). Emir Dubaija, Rašid bin Saed Al Maktum, sproveo je svoju ideju kako da ovaj grad učini bogatim i nakon nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa izgradnjom grada, tada su bile u pitanju skromnije građevine, a tek 1990-ih godina, niču brojni objekti nalik svetskim čudima. Ceo grad ima veliki broj luksuznih tržnih centara, a jedan od njih je toliko veliki da je u njega stala i cela skijaška staza! Najveći i najviši hotel na svetu, i jedini hotel sa 7 zvezdica, nalazi se u Dubaiju, a to je Burdž al Arab. Ulazni hol je najveći na svetu, viši od Ajfelove kule, a hotel je u obliku jedra ribarskog brodića, urađen tako po želji samog emira Dubaija.